ПІДСИСТЕМА «АКТУАРНІ РОЗРАХУНКИ»

Відповідно до пенсійного законодавства України (п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування») працівники, які працювали або працюють на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці мають право на пільгову пенсію (вийти на пенсію до досягнення загального пенсійного віку).

Пенсійний фонд України здійснює нарахування, виплату та доставку пільгових пенсій, відшкодування витрат, які покладаються на підприємства, працівники яких виходять на пенсію на пільгових умовах.
Виплата таких пенсій здійснюється по закінченню трудової діяльності. Тому підприємству потрібно прорахувати майбутні витрати за допомогою механізму, який визначено у Постанові № 1677 від 16.12.2004р., як «…система актуарних розрахунків – це комплекс організаційних, програмних та технологічних заходів, що здійснюються з метою одержання коротко-, середньо- та довгострокового прогнозів фінансового стану пенсійної системи».
 Реалізувати вищевказані розрахунки допоможе розширення «Актуарні розрахунки» комплексу «Управління персоналом», що представляє собою систему статистичних і економіко-математичних методів розрахунку тарифних ставок для визначення фінансових взаємин страховика і страхувальника.

Дані актуарних розрахунків дозволять підприємству розрахувати розміри тарифних ставок, величину резерву внесків за кожним договором страхування, визначити обсяги резервних фондів з метою забезпечення фінансової стійкості підприємства в частині страхових операцій.